Geologie, geomorfologie, hidrologie şi climă

Geologie şi geomorfologie

Substratul geologic este format din fenomene carstice, care dau regiunii un aspect pitoresc deosebit. Parcul constituie cel mai mare depozit compact de calcare din România, strabatut de Râul Nera, dând nastere unui sector de chei salbatice de 20 km , cu toate fenomenele carstice posibile (lapiezuri, doline, vai seci, vai oarbe, pesteri, izbucuri etc.).

Peisajul cheilor este dominat de pereti abrupti surplombati pe alocuri, la baza carora Nera a creat numeroase meandre încatusate , marmite de eroziune si sectoare de tunele si poteci de acces sapate de om.

Altitudinea variaza între 160 m si 1160m.

Hidrologie

Râul Nera are o lungime de 131 km , izvoraste din Muntii Semenic , de sub Vârful Piatra Goznei (1447 m ) si se varsa în Dunare. În interiorul parcului dupa ce strabate Depresiunea Almajului de la NE, la SV , în dreptul localitatii Sopotul Nou , Nera isi schimba directia spre NV strabatând frumoasele chei ale Nerei .

Reteaua hidrologica cuprinde bazinele râului Nera si ale afluentilor acesteia Nergana, Nerganita, Cosava, Helisag, Minis, Lapusnic, Moceris, Ducin, Prigor, Rudaria, Bania, Sopot, Valea Rea, Bei, etc. Pe teritoriul parcului se afla doua lacuri naturale: Lacul Dracului fenomen carstic unic în tara noastra,cu o suprafata de cca 700 mp si adincimea max. de cca 12 m si Ochiul Beiului cu o suprafata de 284 mp,adîncimea maxima de 3,6m.

Clima

Teritoriul pe care este situat parcul national este caracterizat printr-un climat temperat continental de dealuri, cu iemi moderate, veri calde, cu precipitati bogate, cu amplitudini termice reduse, cu evidente influente mediteraneene.

Temperatura medie anuala este de 10 gr.C, cea mai scazuta fiind în luna ianuarie de -2 gr.C iar cea mai ridicata în iulie de 20 gr.C.

Valoarea medie anuala a precipitatiilor este de 900 mm/mp. Vânturile dominante sunt Austrul din diretia SV si Cosava din directia NE.

Sunteți aici: Home Geologie, geomorfologie, hidrologie şi climă